Izbeljivanje zuba

Možda ste oduvek želeli da imate lepši osmeh. Ili su vam zubi požuteli tokom godina. Kakav god bio vaš razlog za izbeljivanje zuba znajte da niste jedini. Kao što imamo različitu boju kože ili kose, tako imamo i različitu boju zuba. Nekim ljudima zubi su jednostavno tamniji.

Mnogi faktori mogu uticati na prirodnu boju zuba a neki od njih su:

  • Pušenje
  • Kafa, čaj ili crno vino zatim voće kao što su višnje ili borovnica
  • Nakupljanje zubnog kamenca
  • Uzimanje prevelike količine fluorida ili određenih antibiotika u vreme kad se zubi formiraju mogu uzrokovati pojavu mrlja na zubima
  • Zubi nakon vađenja živca mogu promeniti boju zbog prekida krvotoka u pulpi čime zub postaje smeđe, sive ili crne boje

Gotovo svaka osoba koja više nema mlečne zube može bez opasnosti izbeliti zube. Važno je napomenuti da sredstvo za izbeljivanje neće imati uticaja na ispune (plombe) i protetske nadoknade (krunice, mostove) te ih je preporučljivo promeniti najranije 15 dana nakon izbeljivanja. Osobe koje pate od parodontalnih oboljenja (gingivitis i parodontitis) ili oni sa osetljivim zubima nisu kandidati za izbeljivanje. Ako nosite ortodontski aparat za zube moraćete da pričekate kraj terapije. Trudnicama i dojiljama se savetuje odlaganje postupka izbeljivanja.

Poslednja istraživanja pokazuju da je izbeljivanje sigurno i efikasno. U današnje vreme većina profesionalnih sredstava ne uzrokuje oštećenje zuba i desni. Najčešća negativna posledica izbeljivanja je preosetljivost. Preosetljivost se može javiti za vreme ili neposredno nakon izbeljivanja, ali obično nestaje najkasnije u roku od 48 sati.

Beljenje zuba
Beljenje zuba
Beljenje zuba
Beljenje zuba